Sonja Falk Tulevaisuuden tekijä - perheiden puolustaja

Vanhemmuuden kuluja pois yrittäjien harteilta

Naisten ja miesten välisestä palkkatasa-arvon edistämisestä puhutaan paljon, mutta haluttomuus asian ratkaisemiseen työmarkkinajärjestöissä on ilmeinen. Ongelman ytimessä on vanhemmuuden kulujen epätasainen jakautuminen ja ennen kaikkea kasautuminen naisen työnantajan maksettavaksi.

Väitän, että ratkaisematon ongelma jäytää yhteiskuntaamme niin, että maastamme on muodostunut varsin lapsikielteinen. Eräskin ystäväni kertoi jäätävästä tunnelmasta kakkukahveilla, jotka hän oli järjestänyt työpaikallaan ilmoittaakseen tulevasta perheenlisäyksestä.

Tarvitsemme maahamme lisää lapsia poistamaan kestävyysvaje pitkällä tähtäimellä. Lapsen syntymä ei saa olla tapahtuma, joka voi saattaa työnantajan tai perheen talouden pois raiteiltaan. Järjestelmän tulee olla sellainen, että se toivottaa lapset tervetulleiksi.

Työnantajan vastuuta vanhemmuuden kuluista vähentäisi, mikäli korotettua äitiyspäivärahaa maksettaisiin nykyisen 56 päivän sijasta kolmen kuukauden ajan. Moni työehtosopimus velvoittaa työnantajan maksamaan äidille noin kolmen kuukauden palkan äitiysvapaan alusta. Työnantaja saa äidille tulevan kelakorvauksen tuolta ajalta. Jos kelakorvausta tältä ajalta nostettaisiin, se helpottaisi yrittäjien tilannetta.

Keskusta ja kokoomus ehdottivat 8.3. kaikilta työnantajilta ja mahdollisesti myös työntekijöiltä kerättävää vakuutusta, josta maksettaisiin työnantajalle kertakorvaus, kun naistyöntekijä palaa äitiys- ja vanhempainvapaaltaan takaisin töihin. Ehdotuksen vahvuus on, että se jakaisi nykyisen epäoikeudenmukaisesti jakautuvan vastuun tasaisesti kaikille. Ehdotuksen heikkoutena on se, että se edelleen kasvattaisi palkkauksen sivukuluja. Ja näitä sivukuluja tulisi nimenomaan vähentää, ei kasvattaa, jotta yrityksissä voisivat luoda maahamme uusia työpaikkoja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Hyvä blogi, kaikkinensa.

"Tarvitsemme maahamme lisää lapsia poistamaan kestävyysvaje pitkällä tähtäimellä. Lapsen syntymä ei saa olla tapahtuma, joka voi saattaa työnantajan tai perheen talouden pois raiteiltaan. Järjestelmän tulee olla sellainen, että se toivottaa lapset tervetulleiksi."'

Olen kirjoitellut tästä Suomen lasten tarpeesta muutaman kerran, ja olen iloinen, että KD:ssä on tämä aihepiiri esillä. Suomeen mahtuu oikeastikin muutama satatuhatta kansalaista lisää, ja tämä tasaisi eri seutujen eroja, kun maakuntakeskuksia osattaisiin samalla vahvistaa. Ihmiset tuovat säpinää liike-elämään.

Toimituksen poiminnat